Marika King – dalkullan som blev författare!

juni 3, 2015 at 8:30 f m Lämna en kommentar

Karriäristan Marika King är dalkullan och f.d. McKinsey-konsulten som gick in i väggen, flyttade till Afrika och blev författare. När man gör allt rätt, går på Handels, får prestigefyllda jobbet, blir tillsammans med kollegan och jobbar 80-timmarsveckor kan det vara svårt att förstå hur man en dag inte ens orkar gå upp ur sängen.

Hon kommer ihåg när hon hon började på McKinsey, drömjobbet. Hon hade viktiga klienter, viktiga möten, viktiga frågor – och ja, hon var viktig. Och hon trivdes!

– Jag hade stort bekräftelsebehov och jag var jag-svag. Jag jobbade typ jämt och efter ett tag var hela livet uppslukat av jobbet, berättar Marika på 4goodscenen under Shine-turnén våren 2015.

Varningsklockorna slog. Men ingen lyssnade. Allra minst Marika. Inte ens när hon på en nattfärd i taxi på väg hem från ytterligare en sen kväll på jobbet svimmade. Taxichauffören ruskade om henne men hon förnekade såklart att hon skulle ha svimmat. Hon bara blundade lite.

Det var först när hon var i Australien på en jobbresa som hon fick en riktig wake-up-call. Efter två intensiva veckor vaknade hon på hotellrummet och kroppen vägrade lyda. Hon kunde inte röra sig. Hon förstod inte. Hon hade ingen förkylning, ingen feber. Men det var som att allt energi runnit bort och kvar var bara en kropp som inte rörde sig. Hon träffade flera läkare men ingen hittade något fel. Till slut skrev en läkare ut en penicillinkur ändå för att se om det hjälpte. Ingenting hände. Men efter tio dagar fick hon ändå tillbaka lite energi efter att ha vilat och hon kunde gå upp ur sängen och åka direkt till jobbet och börja jobba ikapp.

– Det var 1988, utmattningssyndrom var inte känt då. Ingen visste riktigt hur man skulle bete sig, utan det var ju lika bra att gå tillbaka hur man alltid gjort, säger Marika.

Det var början på en bergochdalbana. Hon blev tillslut sjukskriven ett par månader, gick igenom en depression, blev pigg igen, började jobba igen i samma takt för att bli sjukskriven igen. Hon kämpade sig framåt. Bara att gå och köpa mjölk kändes som ett omöjligt uppdrag.

– Jag fick ett munspel av min man. Trodde inte det skulle vara så svårt… men det var ju supersvårt att spela! Jag försökte leta upp en kurs på folkuniversitetet. Men då hoppade en annan kurs ut! En skrivkurs. För första gången på länge kände jag att herregud det här vill jag ju verkligen verkligen göra!

Sagt och gjort. Marika började gå en skrivarkurs.

– Jag hade en historia att berätta. Jag bestämde mig. Det blev boken Supernova som handlar om prestationsprinsessan Lisas uppgång och fall i konsultvärlden. Den är självbiografisk till 92,3%, säger Marika.

Det var då hennes man fick ett utlandserbjudande till Afrika och Marika stod inför valet. Packa ihop barn, liv och man och flytta till Tanzania. Eller fortsätta i samma negativa jobbspiral som hon mådde så dåligt av.

Hon valde Afrika och livet.

Idag har hon skrivit två böcker, även boken Projekt längtan, som fortsätter följa Lisa i jakten på det perfekta jobbet och sökandet efter mening. Likhetstecken mellan vem hon är och vad hon gör. Så när jobbet krackelerar så krackelerar hon. En bok om jakten på det perfekta jobbet. Eller vad är det vi egentligen längtar efter?

Marika gav oss sina 5 bästa tips för hur du kan bygga upp ditt försvar mot stress:1. Ät nyttig mat.

2. Sov tillräckligt mycket, lär känna hur mkt du behöver.

3. Träna lagom mycket

4. Nära relationer

5. Spendera tid i natur och vatten – det är en ”silverbullet”, sånt som alltid funkar

Men allra bästa knepet om du är du stressad? Ta en halvtimmes bad eller en promenad i skogen.

Hon fortsätter att fundera. Räcker det? Blir du lycklig? Marika menar att lycka är att vara nöjd med sina val, vara tillfreds.

  • Framgång finns inte – idag är det mest vad samhället tycker. Det enda som spelar roll är vad som gör dig lycklig, inte vad andra tycker.
  • Bejaka lusten, det måste vara kul under tiden! Det är inte vad du gör utan varför man gör det.
  • Lär känna dig själv, know thyself. Varför? Jo annars vet du ju inte vad du har lust med. Ställ frågor. Svara. Lyssna. Spendera tid i lugn och ro. Framförallt kanske man är intresserad av de svaga sidorna. Visa upp dina skröpliga sidor för dig själv. Egenkärlek!
  • Respektera sig själv. Som ex du ska bara följa ditt hjärta (säger ju ingenting) – men om du spenderar tid med dig själv så kommer du höra saker och kan sätta gränser.

Text: Malin Jilkén

LÄS FLER STORIES HÄR!

Entry filed under: 4good, Love Your Life. Tags: , .

Lina Hedlund: Passa inte IN utan passa PÅ! Marängtårta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juni 2015
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: