Bin – ingen bi-sak!

februari 7, 2012 at 10:56 f m Lämna en kommentar

20120207-120732.jpg

Har ni sett filmen B-movie någon gång? Jag gråter varje gång, det är en sådan rörande story. Men, Disney och hemmamys i alla ära – det här är en historia som händer på riktigt. Tänker att det är rätt bra att få koll på det. Att världens bin dör i massor och att vi dör utan dem. Neej, det är ju inte så kul att tänka på, men bra att veta – att det händer grejer utanför yogapasset, hämtningen, lämningen och matlagningen ikväll. Enkelt, förutom att ha kunskap är great!, är att skriva under ett upprop som skickas vidare till beslutsfattare. Här!

En applåd för 1. Kulturhuset i Sthlm som har bikupor på taket, liksom 2. Scandic Hilton vid Slussen. Små steg, små bidrag = skillnad!

Och, just ja! Hooray Jennica, 4goods projektledare som har en hel biodling hemma på gården i Skåne.

Här kommer massa extra läsning för dig som orkar – orka!
Och kolla gärna in Bee Urban

Bee Urban sätter ut två nya bikupor på Kulturhustaket
Bee Urban
Följ oss på Mynewsdesk
2011-03-22 16:19
Varför bin på Kulturhustaket?

Visste du att hela 74 procent av EU:s matproduktion är direkt beroende av bin för att få skörd? En funktion som många kanske känner till men inte inser vikten av är ekosystemtjänsten pollinering som tillhandahålls av bl. a. honungsbiet. Pollinering är funktionen av att pollen mellan han – och honblommor kommer i kontakt med varandra med hjälp av biet vilket resulterar i en fruktkropp i form av t ex ett äpple, en jordgubbe eller en kaffeböna.

Enkelt kan sägas att bin står för en stor del av möjligheten till vårt stora matutbud samt till vilka priser matprodukterna säljs för. Tyvärr råder det en akut global brist på bin, där miljögifter i jordbruket, virus och sjukdomar m.m. kraftigt slagit mot världens bisamhällen. Sverige förlorade 2010 hela 25 procent av sina odlade bin, och samtliga vilda biarter samt närbesläktade humlan är utrotningshotade. Andra länder har blivit ännu hårdare drabbade som t.ex. södra Tyskland där hela 80 procent av de odlade bina dog.

Det är viktigt att förstå samspelet mellan människan och naturens funktioner då vi i slutändan är beroende av dem för vår egen hälsa och välmående. Förutom de livsmedelsrelaterade grödorna pollinerar bina dessutom totalt 86 procent av den totala växtligheten i EU.

Bina behövs även för växter som bidrar till t ex energiskog, naturliga vattenreningssystem, markbindning samt för CO2-neutralisering.

Bee Urbans samarbete med Kulturhuset hoppas på en ökad förståelse och insikt i de centrala ekosystemtjänsterna som bin tillhandahåller med hjälp av sin pollinering.

Bee Urban och Kulturhuset önskar alla en riktigt blommande vår!

Bee Urban har som första företag i Sverige, kanske i hela världen, tagit på sig rollen att bidra till öka antal bin genom att erbjuda företag en helt ny CSR-profil med hjälp av bikupor i stadsmiljö. Vi hjälper företag att säkerställa en av de ekosystemtjänster som deras egen företagsidé vilar på. Oavsett om CSR-arbetet vill lägga fokus på matproduktion, CO2-neutralisering eller biologisk mångfald så är Bee Urban ett nytänkande och relevant inslag för en hållbar miljöpolicy!

Vi erbjuder många alternativa lösningar med allt från färdiga ”Fadderskapspaket” till skräddarsydda lösningar som passar olika företags behov. Vi tillhandahåller även sponsorskap och undervisningskupor till skolor samt föreläsningar vilket på ett effektivt sätt sprider kunskap om bin och ditt företag.

Bee Urban grundades och drivs av två miljömedvetna biologer Karolina Lisslö & Josefina Oddsberg med biodlarbakgrund. Vill ni veta mer om bin och ekosystemtjänsten pollinering samt hur ett samarbete med oss skulle kunna se ut?

20120207-120713.jpg

Entry filed under: 4good. Tags: , .

Att sticka ut All you need is love!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

februari 2012
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: